Słodzik vs. cukier

  • strudel-1532893_640

    Większość z nas na co dzień spożywa cukier prosty – w formie słodzonej kawy czy herbaty, albo w postaci wszelkiego rodzaju produktów spożywczych, do których sacharoza jest dodawana. Czy nie lepiej wybierać produkty i napoje słodzone sztucznym słodzikiem, na przykład aspartamem?
    Szkodliwość cukru białego
    Cukry proste zaliczane są do węglowodanów, które dostarczają do organizmu człowieka energię. Są one niewątpliwie niezbędnym elementem składowym diety człowieka, ale należy pamiętać, że nie można ich spożywać w nieograniczonych ilościach, bowiem mogą powodować otyłość, nadwagę i wiele schorzeń przewlekłych.
    Problemem w diecie współczesnego człowieka, żyjącego zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych, jest nadmiar cukrów prostych.

    Cukier dodawany jest do soków, napojów, przetworów mlecznych i do produktów, w których nie spodziewalibyśmy się nawet tego. Nadmiar słodyczy i w ogóle cukrów w diecie powoduje, że odkładają się one w postaci tkanki tłuszczowej. Człowiek nie jest w stanie zużyć ich jako źródła energii, zwłaszcza, jeśli prowadzi raczej bierny tryb życia.
    Co to jest aspartam i gdzie się go stosuje? Producenci żywności, w tym słodyczy, coraz częściej wykorzystują zamiast cukru, sztuczne słodziki, z aspartamem na czele. Produkty tego rodzaju mogą być z powodzeniem wykorzystywane w diecie każdego człowieka, w tym u dzieci, cukrzyków czy osób odchudzających się.
    Aspartam jest sztucznym słodzikiem, który jest nawet ponad 200 razy słodszy od białego cukru w kryształkach, który jest przez nas powszechnie wykorzystywany.

    yogurt-1559872_640
    cookies-1372607_640

    Jego zaletą jest to, że jest produktem niskokalorycznym, dlatego nie powoduje tycia, a zachowuje przyjemny, słodki smak spożywanych produktów. Aspartam zbudowany jest z połączenia cząsteczek białkowych, wśród których wymienia się:
    aminokwasy asparaginowe, aminokwasy fenyloalaniny.
    W chemicznym składzie sztucznego słodziku znajdziemy również śladowe ilości metanolu. Korzystne dla zdrowia jest to, że białka budujące aspartam występują w naturze i podlegają metabolizmowi w organizmie człowieka.
    Dzięki swoim unikalnym właściwościom smakowym i niskiej kaloryczności, aspartam znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.

    Zamiast wykorzystywać duże ilości cukrów prostych – w tym sacharozy do wytwarzania słodyczy, napojów gazowanych, soków owocowych i wielu innych produktów, można dodać do nich niewielką ilość aspartamu, uzyskując dokładnie taki sam smak. Niemniej, produkt ma niższą zawartość kaloryczną i może być spożywany przez diabetyków.
    O tym, że stosowanie aspartamu jest w pełni bezpieczne świadczy fakt, że Europen Food kwalifikuje go do grupy dodatków do żywności, na podstawie rygorystycznej oceny bezpieczeństwa dokonanej przez Naukowy Komitet do spraw Żywności (Scientific Committee for Foods- SCF).

    cake-pops-684163_640
    Udostępnij