Czego jeszcze nie wiesz o pizzy?

  • Pizza trafiła do Polski w XX wieku i niemal od razu podbiła serca Polaków. Dziś jest jednym z najchętniej jedzonych dań poza domem, a jej odmiany pozwalają każdemu znaleźć coś dla siebie. Mogłoby się wydawać, że o pizzy wiemy obecnie prawie tyle samo co Włosi, jednak propozycje działających prężnie pizzerii zdumiewają nawet największych znawców.


    Łamanie pizzowych stereotypów to wyzwanie dla wielu pizzermanów. Doświadczeni kucharze wiedzą, że eksperymenty są jak najbardziej pożądane, jednak warto znać umiar w fantazjowaniu. Kreatywność twórców pizzy jest niezwykła, dlatego miłośnicy włoskiego przysmaku mają szansę na skosztowanie czegoś nowego zawsze wtedy, kiedy mają na to ochotę - wystarczy tylko udać się do najbliższego lokalu serwującego pizzę.

    pizze-na-stole
    wood-fired-pizzas-2645327_640

    Czy wiesz, że...

    1. Wszystko wskazuje na to, że kolebką współczesnej pizzy jest starożytna Grecja, a nie, jak uważa się powszechnie, Italia. To w niej przygotowywano placki podawane z oliwą i ziołami.


    2. Największa pizza, jaką dotychczas upieczono ważyła aż 12,2 tony, a jej średnica wynosiła 37,4 metra. Placek został upieczony w 1990 roku w RPA. Do jego przygotowania zużyto prawie 4000 kg sera, 1763 kg pieczarek i niemal 2000 sosu pomidorowego. Ten wynik robi ogromne wrażenie!


    Ciekawostek ciąg dalszy...

    3. Jednym z najpopularniejszych rodzajów pizzy jest margharita, której nazwa pochodzi od imienia królowej Margherity di Savoia. Pierwszy placek z sosem pomidorowym i serem został przygotowany na specjalne życzenie monarszyni przez neapoltańskiego piekarza.


    4. Mistrzem błyskawicznej pizzy jest Andrea Mandinella, który przyrządza swoje placki zaledwie w cztery minuty.


    5. Za najstarszą pizzerię uważa się lokal Antica Pizzeria Port'Alba. Restauracja znajduje się w Neapolu i co roku ściąga do siebie tysiące turystów i miłośników pizzy.

    pizza-2885089_640
    pancake-2764589_640

    Pizza niejedno ma imię...

    Upowszechnienie się pizzy sprawiło, że właściciele poszczególnych lokali musieli rozpocząć walkę z konkurencją. Jakość składników i sposób wyrabiania ciasta to podstawa, jednak coraz więcej smakoszy oczekuje nietypowych połączeń smaków. Pizzermani wychodzą im naprzeciw, komponując nietypowe pizze. Oto najciekawsze z nich:


    1. Pizza ruska - pojawiła się kilka lat temu w Polsce. Jej sekretem jest... farsz do pierogów ruskich. Brzmi dziwnie? Ale jak smacznie!


    2. Trochę pizza, trochę naleśnik, czyli pomysłowi Holendrzy. Mieszkańcy Niderlandów wpadli na pomysł przygotowywania nietypowej pizzy. Jej sekretem jest wymiana tradycyjnego ciasta na ogromny naleśnik, który dodatkowo jest podawany na słono... lub słodko (jak to naleśnik)!


    4. Szkocka pizza Marshalow - Szkoci wpadli na iście szalony pomysł. Na cieście od pizzy umieszczają kolorowe pianki Marshalow, a całość polewają sosem czekoladowym. Co wy na to?


    5. Syrop klonowy i masło orzechowe to nietypowe dodatki na pizzy, które pojawiają się w Kanadzie. Włochom włos jeży się na głowie, ale tysiące miłośników nietypowych smaków zajadają się tym przysmakiem.

    Lokalnych przepisów ciąg dalszy...

    6. Finowie uwielbiają mięso renifera, dlatego nic dziwnego, że pojawia się ono także na pizzy. Mimo że użycie polędwicy z północnego jelenia nie jest niczym zaskakującym, konsternację powoduje fakt jego połączenia. Najczęściej bowiem występuje w towarzystwie brzoskwiń i niebieskiego sera.


    7. Pizza Happy Meal to oczywiście wynalazek Amerykanów. To z pewnością jedno z najdziwniejszych i najbardziej kalorycznych połączeń. Na pizzy pojawiają się bowiem burgery i frytki. To podobno doskonały sposób na kaca!


    8. Pizzę z kaszanką i cebulką można znaleźć w wielu polskich lokalach. Czyżby to próba dogodzenia tradycjonalistom i miłośnikom podróży na Południe jednocześnie?

    pizza-2923229_640
    pizza-3000282_640

    Sprawdzona i zawsze smaczna pizza

    Lokale serwujące pizzę prześcigają się w tworzeniu najdziwniejszych kompozycji, dlatego ich goście nie mogą narzekać na nudę. Oby tylko niektóre połączenia smakowe nie odbiły się smakoszom czkawką.


    Domino's to dobrze znana i lubiana w Polsce pizzeriaŁódź (https://www.dominospizza.pl/) może poszczycić się dwoma adresami, pod którymi można znaleźć lokale tej sieci. Pierwszy z nich znajduje się przy ul. Księcia Władysława Opolczyka 15, drugi zaś mieści się przy ul. Zgierskiej 211. 

    Podróż smaków w sercu Łodzi

    Obie pizzerie proponują swoim klientom niepowtarzalną podróż w najdalsze zakątki świata i niezwykłe doznania smakowe, a wszystko to za sprawą swoich najciekawszych pozycji w menu. Należą do nich kompozycje inspirowane różnymi kuchniami.


    Znajdziemy tu więc kawałek Meksyku, Stanów Zjednoczonych, słonecznej Hiszpanii czy upalnej Grecji. Dodatkowym atutem są świeże składniki, doskonałe ciasto i przystępne ceny. Warto zajrzeć tu na pizzę- Łódź ma się czym pochwalić.

    pizza-3000274_640