Jajka mają dobry wpływ na serce i mózg

  • Jaja chronią naczynia krwionośne

    Pekin (Chiny) - Każdy, kto codziennie spożywa jaja, ma niższe ryzyko chorób serca i naczyń niż ci, którzy jedzą mniej lub wcale. Chińscy lekarze przeprowadzili badania na ten temat. Związek ten był szczególnie wyraźny w przypadku udarów krwotocznych, które są oparte na krwotoku mózgowym.


    Całkiem możliwe, że niektóre składniki jaj mogą chronić naczynia krwionośne. Jednakże, ponieważ jest to badanie obserwacyjne, jego wyniki nie mogą udowodnić takiego związku przyczynowego. Wyniki potwierdziłyby jednak chińskie zalecenie żywieniowe spożywania jednego jajka dziennie dla zdrowych osób dorosłych.

    food-316412_640
    eggs-14177_640

    Jaja wzmacniają funkcję cholesterolu

    "Fosfolipidy zawarte w jajach mogą zwiększać poziom HDL we krwi i wzmacniać funkcję cholesterolu HDL, co spowalnia postępowanie miażdżycy", piszą naukowcy z Liming Li z Pekińskiego Uniwersytetu Health Science Center. Z drugiej strony nie zostało udowodnione, że wysoka zawartość cholesterolu w jajach podczas umiarkowanego spożycia będzie szkodliwa dla zdrowych ludzi.


    Do swoich badań lekarze wzięli pod uwagę dane od ponad 400 000 osób z dziesięciu miejskich i wiejskich obszarów Chin. Uczestnicy mieli od 30 do 79 lat i wcześniej nie mieli ani choroby sercowo-naczyniowej, raka ani cukrzycy. W ciągu średnio dziewięciu lat u prawie 84 000 osób zdiagnozowano zawał serca lub udar, co doprowadziło do śmierci w około 10 000 przypadkach.

    Wyniki badań

    13% badanych zjadało jedno jajko codziennie lub prawie codziennie, 9% nie jadło wcale jajek lub robiło to tylko sporadycznie. Nie było grupy, która by spożywała więcej niż jedno jajo dziennie.Grupa o najwyższym spożyciu jaj średnio 5,3 jajka na tydzień miała o 11% niższe ryzyko występowania chorób serca niż osoby spożywające średnio tylko dwa jajka na tydzień.


    Było to 12% w przypadku zawału serca, 26% w przypadku udaru krwotocznego i 10% w przypadku udaru niedokrwiennego spowodowanego niedrożnością naczyń. W porównaniu do tych, którzy nie spożywali żadnych jaj, ci, którzy spożywają jajka codziennie, mieli o 18% mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia śmiertelnej choroby sercowo-naczyniowej i o 28% mniej ryzyka udaru krwotocznego.

    asparagus-1307604_640
    breakfast-egg-2209048_640

    Jaja działają przeciwzapalnie

    Podczas gdy atak serca jest jedną z głównych przyczyn śmierci w większości zachodnich krajów uprzemysłowionych, udar mózgu jest problemem numer jeden w Chinach. Ponadto w Chinach, w przeciwieństwie do Europy i Stanów Zjednoczonych, występuje więcej przypadków krwotocznych niż udarów niedokrwiennych. Wcześniejsze badania nad powiązaniem z konsumpcją jaj dały sprzeczne wyniki.


    Według autorów możliwe przyczyny to mniejsza liczba uczestników i brak możliwości wykluczenia chorych na cukrzycę.  Oprócz białek promujących zdrowie, fosfolipidów i witamin, jaja zawierają także karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, które - jak twierdzą naukowcy - działają przeciwzapalnie, a tym samym chronią zdrowie naczyń krwionośnych.