Kawa w domu jak od baristy

  • Polacy coraz częściej bywają w kawiarniach, co wpływa na większą świadomość w kwestii dobrej kawy. Nie tak łatwo zadowolić nas zalewajką czy zwykłą kawą rozpuszczalną. Dobrą kawę możemy uzyskać również w domu, kupując odpowiedni ekspres i ucząc się kilku prostych przepisów, które zaskoczą naszą rodzinę i przyjaciół.

    coffee-1576552_640

    Jaki ekspres?
    Zasadniczo ekspresy do kawy dzielą się na przelewowe i ciśnieniowe. Zasada działania tych pierwszych jest bardzo prosta: wrzątek jest przelewany do pojemnika ze zmieloną kawą i przesącza się przez filtr do dzbanka. Uzyskany napar ma dużą zawartość kofeiny. W odmianie ciśnieniowej napój powstaje dzięki wysokiemu ciśnieniu.


    Prostym rodzajem takie urządzenia jest ekspres dzbankowy, który stawiamy bezpośrednio na palniku lub płycie grzewczej. Bardziej skomplikowany jest, spotkany często w naszych domach, ekspres kolbowy. Ekspres automatyczny to najbardziej rozbudowane urządzenie, przeznaczonego głównie do użytku profesjonalnego. Popularne ostatnio są również ekspresy na kapsułki, które nie wymagają żadnych umiejętności potrzebnych do ich obsługi.

    Espresso
    To jeden z najbardziej podstawowych przepisów na kawę. Jest też bazą do sporządzania różnych innych napojów kawowych oraz deserów. Espresso jest samą esencją, która pozwala na poczucie prawdziwego smaku danych ziaren lub mieszanki. Do espresso powinno się podać szklankę niegazowanej wody.


    Służy ona do przeczyszczenia kubków smakowych przed skosztowaniem kawy. Aby przyrządzić doskonałe espresso potrzebne jest 7 gramów świeżo zmielonej kawy oraz 30 mililitrów wody, które łączą się pod ciśnieniem 15 barów.



    coffee-206142_640
    cappuccino-593256_640

    Latte macchiato
    To bardzo lubiana odmiana Caffee latte. Różni się układem warstw i ilością mleka – do szklanki najpierw wlewamy część ciepłego mleka, na to jedną lub dwie porcje espresso, potem znów ciepłe mleko i mleczna piankę. Ułożenie warstw wymaga trochę wprawy, ale efekt jest wart wszelkich prób.




    Kawa po irlandzku
    Jest to rozgrzewający napój tylko dla dorosłych. Przyrządza się go w wysokiej szklance z uchem, można także wykorzystać duży kieliszek do wina. Naczynie rozgrzewamy przez wlanie do niego gorącej wody, którą po chwili wylewamy. Następnie wlewamy miarkę, czyli 30 mililitrów, irlandzkiej whiskey i dosypujemy łyżeczkę cukru trzcinowego, mieszamy całość. Do posłodzonej whiskey wlewamy espresso, znów mieszamy. Na górę kładziemy bitą śmietanę, którą ozdabiamy kawą, kakao lub cynamonem.

    Caffee latte
    Aby otrzymać doskonałe latte, potrzebujemy podwójnej porcji espresso, równa ilość ciepłego, spienionego mleka i sama mleczna pianka. Na dno wysokiej szklanki wlewamy espresso, na nie mleko, a na koniec układamy piankę. Można wzbogacić napój, dodając na dno szklanki smakowy syrop lub oddzielając syropem warstwy mleka. Piankę można udekorować cynamonem lub kakao.


    Kawa mrożona
    Przygotuj espresso i odstaw je do schłodzenia. Następnie zmiksuj kawę z kulką lodów, na przykład o smaku waniliowym, czekoladowym lub bananowym. Wlej napój do wysokiej szklanki i udekoruj bitą śmietaną. Możesz również dodać syropu smakowego.

    coffee-1583552_640