Osoby pijące herbatę bardziej zadowolone z jakości swojej pracy

  • To co pijemy wpływa na wydajność pracy

    Rodzaj napojów spożywanych podczas pracy może mieć wpływ na subiektywne odczuwanie wydajności pracy, zdrowie psychiczne i odpoczynek po pracy. To co pije się w ciągu dnia, może wpłynąć na wydajność pracy, a także na zdrowie psychiczne w miejscu pracy jak i poza nią.


    Według badań przeprowadzonych w Australii, pracownicy uniwersytetów, którzy pili głównie czarną herbatę, ocenili, że ich praca jest bardziej pozytywna i wieczorem czuli się mniej wyczerpani niż ci, którzy spożywają kawę lub inne napoje. Co ciekawe, bliski związek między spożywaniem czarnej herbaty a subiektywną wydajnością pracy miał miejsce tylko wtedy, gdy herbata była spożywana bez mleka i cukru.

    woman-3083379_640
    cup-829527_640

    Działanie konsumpcji herbaty

    "Pozytywne działanie herbaty w codziennym życiu zawodowym wywodzi się prawdopodobnie raczej z flawonoidów niż z zawartości kofeiny lub teaniny, które wywołują krótkotrwałe skutki" - piszą naukowcy z Uniwersytetu Australia w Adelajdzie. Pozytywny wpływ konsumpcji herbaty na psychikę i procesy myślowe został już zbadany. Oprócz kofeiny są za to odpowiedzialne również inne składniki, takie jak aminokwasy, teanina lub niektóre flawonoidy, które nie są zawarte w kawie.


    Jak dotąd nie zbadano jeszcze stopnia, w jakim spożycie herbaty w rzeczywistych warunkach sprzyja wydajności pracy lub poprawia samopoczucie w trakcie i po pracy. W związku z tym naukowcy sprawdzili możliwy związek między rodzajem napojów spożywanych w ciągu dnia a jakością wymagającej i stresującej aktywności zawodowej.

    Zaangażowani w badanie

    W badaniu wzięło udział 95 pracowników akademickich i administracyjnych z trzech uniwersytetów. Uczestnicy udokumentowali w ciągu dziesięciu dni roboczych od dwóch do czterech razy dziennie wpisy w dzienniku, co i ile wypili.


    Oceniali także wydajność pracy, zmęczenie, zaangażowanie, czujność umysłową, obciążenie pracą i ogólny stan zdrowia psychicznego. Przed pójściem do łóżka oceniali, jak dobrze mogli zrelaksować i odpocząć w domu. Ilość kawy i herbaty spożywanej na osobę wahała się od 0 do 8 filiżanek dziennie. Inne napoje zawierające kofeinę prawie nie były spożywane.

    black-coffee-2847957_640
    green-tea-2356764_640

    Herbata bez mleka i cukru

    Ci, którzy pili dużo czarnej herbaty bez mleka i cukru, bardziej cenili sobie dzień pracy i czuli się mniej zmęczeni i wyczerpani niż inni. W przypadku herbaty z mlekiem i / lub cukrem skutki były znacznie słabsze. Fakt, że mleko może wpływać na biodostępność składników herbaty, jest uważany przez badaczy za mało prawdopodobny.  Są jednak sygnały, że mleko zmniejsza pozytywny wpływ flawonoidów na naczynia krwionośne, a tym samym na przepływ krwi do mózgu. Aby wyjaśnić wpływ mleka i cukru, potrzebne są dalsze badania.


    Ci, którzy nie spożywają napojów zawierających kofeinę, czuli się bardziej zrelaksowani w ciągu dnia i lepiej wypoczywali wieczorem niż osoby pijące kawę i herbatę. Być może, według autorów, wybór napojów może pomóc poprawić zdrowie psychiczne i zoptymalizować wydajność pracy. Jednak obecne badania obserwacyjne wykazują jedynie statystyczne związki i nie pozwalają na jakiekolwiek stwierdzenia dotyczące związków przyczynowych.