Badania potwierdzone: osoby pijące kawę żyją dłużej – przyczyna nieznana

  • Picie kawy zmniejsza współczynnik umieralności

    Rockville (USA) – Badania międzynarodowe wykazały, że wzrost konsumpcji kawy obniża ryzyko śmierci w określonym czasie. Taki statystyczny związek może wskazywać na to, bez bezpośrednich dowodów, że składniki kawy mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie.


    Jednak nadal pozostaje nie wyjaśnione, czy ogólne polecenie picia kawy byłoby uzasadnione. To mogłoby dotyczyć szczególnie osób, u których z powodu cech genetycznych przy dużej konsumpcji kawy kofeina rozkłada się albo bardzo szybko albo bardzo wolno, co może okazać się niezdrowe. Według amerykańskich badań takie różnice genetyczne nie mają żadnego wpływu na możliwie pozytywne działania kawy. Jeśli istnieje jakiś bezpośredni związek przyczynowy, to nie kofeina jest za to odpowiedzialna, lecz inne składniki.

    coffee-cup-2317201_640
    breakfast-3507266_640

    Kawa jako część zdrowej diety

    „Nasze wyniki dostarczają kolejnych dowodów na to, że picie kawy może być częścią zdrowej diety”, pisze lekarz Erikka Loftfield z National Cancer Institute w Rockville.  Jednak ograniczają się one do tego, że nowe rezultaty nie dają żadnych związków przyczynowo skutkowych. Teoretycznie byłoby możliwe, że człowiek mający wyższe oczekiwania wobec życia z nieznanych powodów woli pić kawę.


    Naukowcy korzystają z danych od około 500.000 ludzi z brytyjskiego bio banku danych. 78 procent osób w wieku między 38 a 73 rokiem życia pili kawę. Ponad połowa z nich piła kawę rozpuszczalną zawierającą  kofeinę, pozostali naturalną parzoną kawę z lub bez kofeiny. Za pomocą analiz DNA naukowcy ustalili dla każdej osoby, które warianty z czterech genów istotnych dla degradacji kofeiny były obecne w genomie. W ciągu dziesięciu lat zmarło 14.225 osób z czego 58 procent na raka a 20 procent z powodu choroby serca lub naczyń.

    Nawet dwie filiżanki kawy

    Niezależnie od rodzaju kawy powstała zależność między stopniem konsumpcji kawy a prawdopodobieństwem śmierci: W porównaniu do osób, które w ogóle nie piły kawy, ogólne ryzyko śmierci obniżyło się o 12 procent przy konsumpcji kawy od dwóch do trzech filiżanek dziennie i o 16 procent przy więcej niż pięciu filiżankach w ciągu dnia.


    Geny metabolizmu kofeiny nie miały żadnego wpływu na badany kontekst. Oznacza to,  że przy zarówno szybkim jak i wolnym rozkładzie kofeiny współczynnik zgonów obniża się wraz ze wzrostem konsumpcji kawy.

    coffee-471166_640
    hot-coffee-3345394_640

    Konsumpcja kawy nie ma żadnych negatywnych skutków

    Statystycznie udowodniony związek był bardziej wyrazisty dla parzonej kawy ziarnistej niż dla kawy rozpuszczalnej. Prawdopodobnym wyjaśnieniem tego, może być to, że kawa rozpuszczalna zawiera mniej polifenoli i innych bioaktywnych substancji.


    Jeśli istnieje związek przyczynowy – efekt ochronny kawy – może opierać się na różnych działaniach: stłumione zapalenia, podwyższona wrażliwość na insulinę, jak również pozytywne efekty na enzymy wątroby albo naczynia krwionośne. Nowe badania nie znalazły żadnych dowodów na negatywne działanie, więc te wyniki mogą uspokoić wszystkich, którzy chętnie piją kawę.