Piece na paliwa stałe i gazowe

  • Piece na paliwa stałe

    Piece spalając odpowiedni rodzaj paliwa, produkują ciepło, które ogrzewa pomieszczenie docierając do grzejników, bądź wodę użytkową w zbiorniku. Piece spalające węgiel lub inne paliwa stałe, są najpopularniejszym źródłem ciepła w Polsce, ponieważ jego produkcja odbywa się w Polsce. Wprawdzie podpisana została ustawa o dekarbonizacji, która likwiduje wydobycie węgla w Polsce, niemniej zgromadzone zapasy wystarczą jeszcze na wiele lat i nie tylko posiadacze pieców na węgiel nie będą się ich pozbywać, ale jeszcze wiele osób zakupi nowe piece tego rodzaju.



    fire-1391676_640
    fire-1260723_640

    Piece na paliwo stałe umieszczane są z reguły w osobnym pomieszczeniu, z powodu ich pokaźnych rozmiarów. Każdy piec został wyprodukowany z myślą o konkretnym rodzaju paliwa. Oznacza to, że spalając drewno w piecu przeznaczonym dla ekogroszku, uzyskamy znacznie niższą sprawność, niż w przypadku pieca dostosowanego do spalania ekogroszku. Sprawność pieca oznacza ilość uzyskanej energii cieplnej wobec zużytego paliwa.


    Piece stałopalne dzielą się na te posiadające podajnik i tańsze bez podajnika. Różnica polega na tym, że do tańszego modelu należy dokładać paliwo co klika godzin. Piece z podajnikiem dokładają paliwo automatycznie, dlatego wystarczy uzupełniać paliwo co kilkanaście godzin, a komputer pieca będzie dbał o regularne spalanie odpowiednich ilości węgla, czy innego surowca.

    Budowa pieców pozwala na spalanie różnych rodzajów paliwa i wpływa na cenę zakupu urządzenia. Piece ze spalaniem górnym to urządzenia o prostej konstrukcji, gdzie komora, do której wsypywane jest paliwo, pełni jednocześnie rolę komory spalania. Piece ze spalaniem dolnym są urządzeniami bardziej nowoczesnymi. Posiadają one osobne komory, a ich wydajność jest nawet dwukrotnie wyższa. Piece z podajnikiem uzupełnia się nawet co kilka dni.


    Aktualnie w sprzedaży znajdują się piece na pellet. Urządzenie jest bardzo drogie, jednak paliwo jest wyjątkowo ekologiczne. Spalony pellet niemalże nie pozostawia po sobie popiołu i nie zawiera żadnych szkodliwych substancji. Paliwo to, jest produkowane ze słomy, trocin lub innych odpadów, które są następnie prasowanie pod ciśnieniem.


    Korzystając z pieca na paliwo stałe należy pamiętać o regularnym czyszczeniu urządzenia. Sadza na ściankach pieca gromadzi się bardzo szybko, obniżając sprawność kotła nawet o jedną trzecią jego mocy. Sadza stanowi wówczas izolację termiczną, nie pozwalając blasze nagrzać się do odpowiedniej temperatury i zmuszając do zużycia znacznie większej ilości paliwa, aniżeli wymaga tego czysty piec.

    fire-3314_640
    burner-8476_640

    Piece gazowe

    Piece gazowe dzielą się na tradycyjne, charakteryzujące się prostą budową, więc i niską ceną, oraz kondensacyjne, nowoczesne piece osiągające sprawność przekraczającą 100%, dzięki specjalnej budowie pozwalającej wykorzystać parę wodną powstałą w trakcie spalania. Piece gazowe różnią się między sobą również komorą spalania, która może być otwarta lub zamknięta. Komora otwarta używa powietrza znajdującego się wewnątrz kotłowni. Komora zamknięta wykorzystuje odpowiednią rurę, która zasysa powietrze spoza kotłowni.


    Piece gazowe kontrolowane są przy użyciu komputera i sterowników, co pozwala na odpowiednie mieszanie gazu z powietrzem, aby proporcje były jak najbardziej korzystne i oszczędne w użyciu. Piece w zależności od producenta i modelu różnią się między sobą tym w jaki sposób gaz i powietrze są ze sobą wymieszane. Lepsza mieszanka, oznacza większą oszczędność paliwa.


    Ostatnia różnica w budowie pieców gazowych to liczba funkcji. Rozróżnienie to jest dość proste, mianowicie piece jednofunkcyjne dają możliwość ocieplenia wyłącznie wody krążącej w instalacji centralnego ogrzewania, natomiast piece dwu-funkcyjne są w stanie nagrzać zarówno wodę do ogrzewania pomieszczeń, jak również wodę użytkową.