Produkty bogate w żelazo – tabela

  • Produkty wybrane ze względu na zawartość żelaza

     ŻelazoMagnezWapńPotasCynkFosforWit. AWit. CWit. DWit. EWit. KWit. B1  Wit. B2  Wit. B3Wit. B5Wit. B6Wit. B9Wit. B12  
    1. Pietruszka suszona22400114026835,44363125-9,01,360,1962,3839,9431,0620,9000,18-
    2. Tymianek16160405609 1,8106-50- 7,48-0,5130,399 - -0,55 - -
    3. Kakao13,849912815246,81734-----00,780,2412,185 ----
    4. Wątróbka drobiowa11,625112634405427,9-0,8-0,3111,40,7 -0,01
    5. Soja3,56519762011940,05429---0,40,171,60,10,10,16 -
     ŻelazoMagnezWapńPotasCynkFosforWit. AWit. CWit. DWit. EWit. KWit. B1  Wit. B2  Wit. B3Wit. B5Wit. B6Wit. B9Wit. B12  
    6. Morele suszone2,6325511620,39711,081-4,30,030,0150,0742,60,50,140,01-
    7. Kasza gryczana2,5221173202,4319---0,39-0,220,275,11,20,350,04-
    8. Małże2,530653451,21290,4748-0,80,20,20,22,50,60,30,02-
    9. Fasola biała1,324292240,6790,0270,7-0,70,039--1,30,20,100,17-
    10. Pestki dyni0,8012213400,32442,559-1,060,010,0500,1100,6000,2980,0610,016-
    Zapotrzebowanie*840010004700117000,9 900,015150,121,21,3  16  51,30,40,002 

    Wszystkie wartości odnoszą się do 100g produktu.

    Wszystkie wartości odżywcze podane są w miligramach [mg], o ile nie podano jednostki.

    *Dzienne zapotrzebowanie mężczyzny w wieku ok. 25 lat


    Fe - Żelazo

    Mg - Magnez

    Ca - Wapń

    K - Potas

    Zn - Cynk

    P - Fosfor

    Retinol (witamina A)

    Kwas askorbinowy (witamina C)

    Kalcyferol (witamina D)

    Tokoferol (witamina E)

    Filochinon (witamina K)

    Tiamina (witamina B1)

    Ryboflawina (witamina B2)

    Niacyna (witamina B3)  

    Kwas pantotenowy (witamina B5)

    Pirydoksyna witamina (B6)

    Kwas foliowy (witamina B9)

    Witamina B12