Menu dla wegetarian, czyli przysmaki bez mięsa

  • Kuchnia alternatywna

    Kuchnia wegetariańska to kuchnia, która jeszcze do niedawna była wymysłem, a teraz stanowi ciekawą alternatywę dla tych, którzy szukają smacznych i zdrowych potraw, które pozbawione są dodatku mięsa.


    Świadomość tego co jemy sprawia, że kuchnia wegetariańska świetnie się rozwija, dzięki czemu można rozsmakować się w licznych wariantach potraw – także wzorowanych na tych mięsnych. Co ciekawe dania wege są jednak nie tylko zdrowie, ale również bardzo smakowite.

    pizza-346985_1920
    baking-1417494_640

    Dlaczego wegetarianizm

    Przyczyny dla których różne osoby decydują się na wegetarianizm są bardzo różnorodne, gdyż jedni rezygnują z mięsa w związku z poglądami, inni z racji religii, a jeszcze inni zwyczajnie nie lubią mięsa, źle się po nim czują bądź chcą zmienić styl życia na zdrowszy.


    Wegetarianizm to nie tylko wyeliminowanie mięsa z menu, ale przede wszystkim filozofia, za którą podążają restauracje w różnych miastach w tym np. prym wiedzie Łódź.

    Przysmaki bez mięsa

    Kompozycja posiłków jest bardzo różnorodna, dostarczają one wszelakich składników odżywczych, a przy tym są wyjątkowo smaczne – przekonują się do nich nawet mięsożercy!


    Podstawową zasadą tworzenia przysmaków bez mięsa jest urozmaicenie składników, bowiem np. jedzenie jedynie soi i sałaty jest niewystarczające. Przysmaki wege to również dania z roślin strączkowych, owoców, różnorodnych rodzajów warzyw, nabiału, produktów wysokobiałkowych czy zbóż.

    breakfast-843230_640
    food-1209007_640

    Dopasowanie do indywidualnych potrzeb

    Zapotrzebowanie na składniki odżywcze każdego z nas są inne, dlatego potrawy wegetariańskie również powinny być dopasowane do naszych potrzeb. Świetnym składnikiem kuchni wegetariańskiej są jaja, które mogą stanowić bazę wielu doskonałych potraw.


    Doskonałe dania wege można tworzyć również z roślin strączkowych z bobem, grochem, ciecierzycą, soczewicą czy fasolami różnego rodzaju na czele. Świetne są również orzechy i ziarna.

    Pomysł na przekąskę

    Warte uwagi są również przekąski mączne, które oparte na mąkach pełnoziarnistych – pszennej, żytniej, orkiszowej, owsianej, jaglanej ryżowej czy kokosowej są wyborne i bardzo uniwersalne dla wielu wariantów dań. Warto również smakować dań z ryżem, kaszami, zarodkami pszennymi czy otrębami.


    Świetnym pomysłem na samodzielną wege przekąskę są pestki i orzechy. Ale głównym i najobfitszym elementem diety wegetarian powinny być warzywa i owoce, w które kuchnia wegetariańska obfituje oferując szereg wspaniałych rozwiązań.

    piza-3010062_640
    tomato-2776735_640

    Restauracje wegetariańskie w mieście Łódź

    Sałatki, surówki, zupy, warzywa grillowane, doskonałe desery owocowe itp. dają spore pole do popisu, a każdy jarosz może pieścić swoje kubki smakowe do woli. Smaku potrawom wegetariańskim dodają oleje roślinne w tym oliwa z oliwek, oleje kokosowy, rzepakowy czy lniany, a także obfitość przypraw.


    Nie da się również ukryć, że ważną rolę w diecie wegetariańskiej odgrywa woda, herbaty ziołowe i napary w tym biała i zielona herbata. Obfitość propozycji dań wegetariańskich znaleźć można w serwisie Glodny.pl, który oferuje liczne restauracje dla wegetarian, działając między innymi w mieście Łódź.