Sekret ciasta na pierogi. Odkryj najlepsze przepisy.

  • pierogi

    Pierogi, ulubione danie Polaków

    Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Dostępne w wielu wariantach, są prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Każda pierogarnia w Łodzi serwuje swoje własne dania, ale równie dobrze, zamiast kupować, możesz pokusić się o samodzielne ulepienie pierogów. Poznaj sprawdzony przepis na ciasto.


    Sekretem wyśmienitych pierogów wcale nie jest idealnie doprawiony farsz. To przede wszystkim zasługa ciasta – cienkiego i elastycznego. Aby udało się je uzyskać, koniecznie skorzystaj z odpowiedniego przepisu. Niejedna pierogarnia w Łodzi bazuje na klasycznym przepisie na ciasto, dzięki czemu ich wyroby zawsze smakują wyśmienicie. Cała receptura zawiera zaledwie cztery składniki.

    Ciasto na zawsze udane pierogi

    Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:

    • 1 kg mąki pszennej typu 500
    • 120 ml oleju
    • 400 ml gorącej wody
    • 1 łyżeczki soli.

    Mąkę połącz z solą i olejem. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo gorącą wodę – uważaj przy tym, aby się nie poparzyć. Wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto – tak, aby łatwo odchodziło od dłoni.


    Przykryj ściereczką na 10-15 minut. Po tym czasie wystarczy rozwałkować cienko, wycinać kółka i nadziewać je ulubionym farszem.

    dough-592319_640

    To kolejny przepis na ciasto, z którego wychodzą przepyszne pierogi – niezależnie od tego, jaki farsz jest w środku. Z tego przepisu korzysta niejedna pierogarnia w Łodzi – jego sekretem jest jajko.

    baking-2996392_640

    Ciasto na pierogi – wariant z jajkiem

    Składniki:

    • 2 szklanki mąki pszennej typu 500
    • 1 jajko
    • 3/4 szklanki gorącej wody
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 łyżeczka soli.

    Mąkę połącz z masłem, solą, a następnie wbij jajko. Stopniowo dodawaj gorącą wodę i mieszaj do połączenia składników. Następnie zagnieć ciasto – wyrabiaj do momentu, w którym będzie gładkie, elastyczne i jednolite. Rozwałkuj je na cienki placek i wycinaj kółka. Nadziewaj ulubionym farszem.

    A może pierogi bezglutenowe?

    Coraz więcej pierogarni wychodzi naprzeciw oczekiwaniom swoich gości, wprowadzając do swojego menu także pierogi bezglutenowe. Jeżeli chcesz przygotować je samodzielnie, skorzystaj z poniższego przepisu.


    Składniki:

    • 2 szklanki białej mąki ryżowej
    • 1 szklanka mąki kukurydzianej
    • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    • 3 szklanki mąki z tapioki
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 400 ml gorącej wody
    • 8 łyżek oleju.

    Wymieszaj suche składniki. Dodawaj do nich gorącą wodę, wlewając ją cienkim strumieniem – w innym przypadku ciasto się zetnie. Mieszaj do połączenia składników, a następnie energicznie wyrabiaj, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie.


    Powstałą kulę włóż do miski i spryskaj olejem. Przykryj folią i odstaw na 10 minut. Po tym czasie możesz przystąpić do lepienia pierogów.

    dumplings-2334328_640

    Jeżeli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie pierogów, wcale nie musisz rezygnować z tego dania. Wystarczy, że złożysz zamówienie na pyszną porcję pierogów w jednej z pobliskich pierogarni.